sl
Novice > 2011 – letnik superlativov

2011 – letnik superlativov

Kdor pozna Alois-a Grossa, ve, da ni človek, ki bi se v nekaj podal nepremišljeno in površno. Ko govori o trgatvi 2011, se celo on razneži. Temeljito in skrbno delo čez leto je bilo kronano z uspehom pri jesenski trgatvi. Trgatev čudovitega, polnega, zrelega grozdja je spremljalo vreme, o kakršnem si še sanjati nismo upali. To nam je omogočilo razširitev naše ponudbe s sortnim vinom Šipon • Furmint.

Polovica grozdja je bila stisnjena takoj, polovica pa kasneje z rahlim kontaktom z lupinicami in s skrajno skrbjo. Mošt je spontano fermentiral v velikih lesenih sodih. Fermentacija je, odvisno od velikosti soda, potekala 50–90 dni. Nadaljnje staranje je potekalo brez usedline, saj je grozdje ležalo na finih vinskih drožeh, proces pa se je zaključil z rahlo in nežno filtracijo.

POD STOLPOM

Našemu dobro znanemu premiernemu vinu Pod stolpom se pridružuje druga polnitev 2011. Zvrst se ponaša z že znano eleganco, le-tej pa se pridružuje intenzivnost letnika 2011. Združuje arome sauvignonna z uravnoteženo kislostjo šipona, beli pinot pa dodaja finese, ki ustvarjajo to vino edinstveno.

Svež, jasen in stabilen vonj z aromami rumenega jabolka in zrelega koščičastega sadja s sledmi okusa po orehih. V ustih živahen in suh, dobro uravnotežen in zelo aromatičen, a hkrati ne pretežak, živahen, z mineralnim pookusom. Kulinarični »allrounder« in krasno poletno vino. Priporočamo za porabo 2012-2014.

ŠIPON • FURMINT

Naš prvi Šipon • Furmint, ki je bil ustekleničen maja 2012, je vsestransko vino z eksotičnimi sadnimi toni.

Globoko vino z živahnim buketom, ki spominja na rdeče jagode, svež mango in kruh, je podprto z mineralnim sijajem.
V ustih čvrsto in ekspresivno vino, s polno in tankočutno igro kisline, podprto s svojstvenim in trajajočim mineralnim pookusom. Samosvoje vino z zelo dobrim potencialom. Priporočamo za porabo 2012-2018+.

Šipon • Furmint pokaže svoje lastnosti in kakovost kot sofisticiran sopotnik k številnim jedem; k morski hrani, k Piccati s popečenimi jajčevci in divjim rižem, pristoji k azijskim rakcem, ocvrtim v testu, k sladko kislim omakam, k hrustljavo zapečeni ščuki z janeževo rižoto, pa tudi k divjemu prašiču z zelenjavo ali k raznovrstnim paštam. Šipon • Furmint je presenetljivo v sozvočju s katerokoli omenjeno jedjo od srednje do južne Evrope pa vse do Daljnega Vzhoda.

BELI • PINOT • BLANC

Naš prvi beli pinot na svoj »debut« še čaka. Ustekleničili ga bomo septembra 2012, do takrat pa bo dozoreval v velikih lesenih sodih.