sl
Novice > V pričakovanju odlične letine

V pričakovanju odlične letine

Vinska letina 2011 še ni pri koncu. Toda že danes, le nekaj dni po izjemno obetavni trgatvi, lahko povemo: letos se nam je narava odkupila za skromno vinsko letino 2010. Vegetacija je bila v primerjavi s povprečno vinsko letino kar dva tedna zgodnejša, tako da smo s trgatvijo začeli 6. septembra.

Grozdje je bilo zrelo in izjemno zdravo. V primerjavi z letino 2010 imajo sokovi blažjo kislino. Še posebno pa je naša pričakovanja upravičil letošnji šipon, ki obeta izjemno zanimivo vinifikacijo. V naslednjih izdajah E-novic vas bomo obveščali o njegovem razvoju.

In kako je prišlo do te nadvse razveseljive letine? Sprva zelo suha vinska letina 2011 se je začela z zgodnjimi poganjki. Zahvaljujoč obilnemu majskemu soncu se je zgodaj začelo tudi cvetenje. Minimalno odpadanje cvetov in majhnih jagod je bilo zelo dobrodošlo, saj so imele posamezne grozdne jagode tako več prostora. Julija in avgusta se je obdobje vročega in hladnejšega vremena izmenjavalo s komaj še zadostnimi padavinami, vroči konec avgusta pa je še dodatno spodbudil zadnje zorenje.

»Po skromni letini 2010 smo več kot veseli, da je letošnja trgatev tako bogata in izjemno obetavna,« pravi Alois Gross, odgovorni za dela v vinogradu in kleti pri Conrad Fürst & Söhne. Predvidoma od maja 2012 bo ustekleničeni Conrad Fürst letnika 2011 na voljo na trgu oziroma po naši spletni naročilnici.